artikel

Motion gällande pensionärsrabatt på Leksandshallen 2017

Det har beslutats att pensionärer över 65 år ska få 20 procent rabatt på bad- och gymkort i Leksandshallen från och med den 4 september 2017. Det är jättebra! Leksands kommun vill visa sin strävan i att möjliggöra för pensionärer över 65 år tillfälle att skapa sig en bättre hälsa genom det rabatterade priset. Men, det finns pensionärer som är under 65 år, som inte kommer att få ta del av denna rabatt (för att t.ex skapa sig en bättre hälsa). Det handlar om de pensionärer som oftast är både sjukliga och även ”fattigare” än ålderspensionärerna samt har ett stort behov av ekonomisk möjlighet till bad och gym med pensionärsrabatt.
Vi menar dem med hel sjukersättning (100%) som tidigare kallades sjukpensionärer och dem med hel aktivitetsersättning (100%) som tidigare hade helt sjukbidrag. Aktivitetsersättningen gäller för de som är mellan 19 – 29 år och sjukersättning gäller för de som är mellan 30 – 64 år.

I bägge fallen måste man ha en hundraprocentig stadigvarande fysisk eller psykisk nedsättning som hindrar en från att arbeta; troligen för all framtid. Det gäller alla arbeten på arbetsmarknaden, även de arbeten som erbjuds till funktionsnedsatta människor s.k skyddade arbeten, arbeten inom daglig verksamhet eller arbeten med lönebidrag.

Om du har en hundraprocentig sjukersättning får du 64 procent av den inkomst du skulle ha haft om du hade kunnat fortsätta arbeta. Observera att detta är en skattepliktig inkomst, med en högre skatt än övriga arbetstagare i vårt land.

Beräkningen görs explicit av försäkringskassan. Har du inte arbetat tidigare eller har du jobbat i mindre omfattning får du en s.k garantiersättning vilket är den lägsta ersättningen du kan få i sjukförsäkringen. Den ligger under gränsen för fattigdomsnormen. (Samma beräkningsregler gäller för dem med aktivitetsersättning, vilken övergår till sjukersättning vid 30 års ålder).
Varför ska människor med sjuk- och aktivitetsersättning diskrimineras på detta sätt?

Att endast bevilja pensionärer över 65 år denna rabatt blir rätt så motsägelsefullt särskilt med tanke på att ; Försäkringskassan utfärdar ”speciella intyg för berättigande till pensionärsrabatt” som dessa personer ska uppvisa tillsammans med sin legitimation och därmed kunna erhålla pensionärsrabatt.

Vänsterpartiet vill att alla som är ”pensionärer” (19 år och uppåt) med giltigt intyg från Försäkringskassan beviljas pensionärsrabatt på bad- och gymkort i Leksandshallen.

Kajsa Fredholm, Inga Westlund, Saga Vass

Kopiera länk