artikel

Läser med intresse Lotten Klucks/Folkpartiets insändare om bostadsbyggandet i Leksands Kommun.

Insändarsvar:

Läser med intresse Lotten Klucks/Folkpartiets insändare om bostadsbyggandet i Leksands Kommun (läs). Det är glädjande att fler partier vill få fart på bostadsbyggandet av flerbostadshus i Leksand. Jag ställer mig dock frågande till varför Fp i allianssamarbetet inte mer aktivt arbetat med frågan under mandatperioden? De har ju ingått i majoriteten och haft stor möjlighet att både driva frågan och påverka besluten. Det har ju de facto knappast byggts några nya hyresbostäder i kommunens regi sedan många år tillbaka. Leksandsbostäder har varit osedvanligt passivt i frågan och ytterst ansvariga är ju den politiska majoriteten under mandatperioden där Folkpartiet faktiskt har ingått (även med representation i Leksandsbostäders styrelse).

Otillräcklig tillgång på mark att bygga på har inte varit problemet. Kommunen har ju t o m kunnat sälja värdefull mark för en spottstyver (Rosens lada) till privat intressent som efter många år nu bygger bostadsrätter på en del av marken. I efterhand kan ju den affären tyckas olycklig. Vi hade kunnat bygga många hyresrätter där som t o m kanske hade kunnat vara inflyttningsklara idag.

Se på Leksands alliansstyrda systerkommun Gagnef. Där har Gagnefsbostäder nu byggt färdigt två hyreshus och till jul är ytterligare två färdiga.

Istället investerar Leksands kommun i mark på Åkerö som dels kostar mycket mer än försäljningen av marken vid Rosens lada, dels kommer att kräva omfattande saneringar före ett eventuellt bostadsbyggande, både vad det gäller trafik/bullermiljö och på sina ställen förorenad mark (gamla bensinmackar).

Sedan 2009 har antalet nya ansökningar om lägenhet hos Leksandsbostäder legat på ca 500 per år så behovet av hyresrätter har varit tydligt under många år.

Frågan om byggandet av fler kommunala hyresrätter är grundläggande för oss i Vänsterpartiet och vi kommer att driva frågan kraftfullt i valet. Vi kommer att arbeta för att Leksandsbostäder mycket mer aktivt ska kunna producera de hyresrätter som nu saknas i kommunen.

Kajsa Fredholm, Vänsterpartiet i Leksand

Kopiera länk