artikel

Förslag till Budget för Leksands kommun 2016 – 2018

Vänsterpartiets mål är ett jämlikt samhälle, där alla bidrar solidariskt och rättvist genom skatter och där vi arbetar aktivt med jämställdhet och att utjämna sociala och Ekonomiska klyftor mellan människor. Vi tror att ett sådant samhälle skapar empati, samhörighet, gemenskap och värnande om varandra.

De skattepengar vi alla gemensamt bidrar med ska gå till det de är avsedda för: generell välfärd. Vi säger nej till privata vinster i välfärden. Vi kommer att arbeta för att det finns tillräckligt med utbildad personal för verksamheterna inom vård, skola och omsorg för att det ska bli en hög kvalitet och bra arbetsmiljö för alla.

Kommunen behöver bli en god arbetsgivare. Idag har vi alldeles för många otrygga anställningar inom vår verksamhet. Vi behöver prioritera arbetet med att kunna erbjuda heltid till alla som önskar. Antalet timanställningar behöver genom aktiva åtgärder minskas. Vikariesystemet behöver ses över och fås att fungera på ett tillfredsställande sätt. Oskäliga skillnader i löner och anställningsformer mellan kvinnor och män behöver rättas till.

Fritidsgårdarna ska inte läggas ner utan tvärtom utvecklas. Kommunen ska vara huvudman och tillsammans med ungdomar, föreningar och andra göra det attraktivt att komma dit. Tillgänglighet till fritid kultur och idrott får aldrig bli en plånboksfråga. Därför är det viktigt att kommunen ger tillräckligt med resurser så att alla har råd att vara med och att stödet går till olika former av idrotter och kulturutövande. Barns och ungdomars egna idéer skall tas tillvara.

Vi föreslår kommunfullmäktige besluta enligt nedan:
Att fastställa skattesatsen för Leksands Kommun för år 2016 till 22,29 kr.
Att för planperioden anta förvaltningens förslag till mål och budget för 2016 – 2018 med följande ändringar:
Att för planperioden anta ett avkastningsmål om 1 % av skatter och bidrag, vilket ger
4,2 miljoner kr i utökad ram att fördela enligt följande :
1,2 miljoner kr till Vård och Omsorg
2,0 miljoner kr till Lärande och Stöd
0,5 miljoner kr till sommarjobb för ungdomar
0,5 miljoner kr till fritidsgårdarna Brandmannen och Jippo

Kopiera länk