artikel

1 maj 2019

Vi hade ett fint 1:maj i Leksand med fika, tal och även lite spontansång. Tack alla som kom! Tror vi var 25-30 pers

Här är mitt tal som jag höll:

Välkomna till Vänsterpartiet i Leksands 1:a maj.
Vi lever i en ny politisk tid. Vänsterpartiet gjorde ett bra val i höstas i hela landet och vi ökade nästan överallt. Vi ökade med ett mandat i fullmäktige här i Leksand. Nu har vi fyra mandat. 861 personer röstade på oss i kommunvalet. Det är nästan 8 procent. Ett otroligt bra valresultat!
Och det här sker i en tid då stora delar av högern är beredd att regera med stöd av ett rasistiskt och nationalistiskt parti.
Det här sker i en tid då det har bildats en ny gegga av höger-mitten-partier där även numera Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår.
Men vi i Vänsterpartiet är inte någon del av detta. Vänsterpartiet är i opposition mot den här höger-mittenkoalitionen som består av S, MP, C och L.
Vi är i dagsläget det enda vänsterpartiet i riksdagen. Vi har också en vågmästarroll som vi kommer att förvalta väl. Och vi är dom som står upp för jämlikhet, feminism och en radikal klimatpolitik.

I leksandspolitiken har det varit rörigt för de styrande allianspartierna på sistone. Jag kan känna att alliansen i Leksand har styrt kommunen med nyliberala skygglappar lite väl mycket och länge.
Ett exempel på det är hur man har hanterat situationen inom skolan, och som nu resulterar i nedläggningen av Djura skola.
Inte för att det går särskilt dåligt i Djura skola. Inte för att det saknas elever där. Utan för att man inte har kunnat sköta ekonomin på ett vettigt sätt. Och som grädde på moset lägger vi till en riktigt dålig politisk styrning.
Låt mig ge exempel. Man lät en före detta utskottsordförande i lärande och stöd, med gjädjerop, starta en, ganska stor friskola här inne i Noret.
Men, man lät bli att tala om, och man lät bli att planera för, att det kostar väsentligt mer av våra skattepengar när privata friskolor etablerar sig. Det här budgeterade man inte för, fast man mycket väl var medveten om att det skulle bli ökade kostnader. Nu har en summa kommit fram att det kostar ca 17 miljoner extra. Detta, mina vänner, är en av de verkliga orsakerna till nedläggningen av Djura skola. Att vinster i välfärden kostar oss skattebetalare. Det här vet högerpartierna mycket väl om men man talar ogärna om det.
Vänsterpartiet, däremot har påtalat detta många gånger. Skattemedel ska användas på ett varsamt sätt. Det ska inte gå till privata vinster. Vi har varit tydliga med att våra byskolor ska finnas kvar och utvecklas, inte avvecklas.

Våra liv har blivit ännu mer av en lottodragning där vissa föds med tur och andra inte. Så ser vårt samhälle ut. Klassamhället lever och frodas och tillåts göra det. Men det är vår uppgift att genom politiken förändra.
Vi behöver göra det här nu innan samhället slits isär för mycket, innan det välfärdsland många har växt upp i går förlorat och klimatförändringarna har gått för långt.
Vi måste få en ekonomisk politik där människor kan känna framtidstro. En ekonomisk politik där den ena utsatta gruppen inte ställs mot den andra. Vi måste bygga en politik där alla tillåts få ta plats och där de mest behövande och våra gemensamma behov är de mest prioriterade.
Den nya högermittenkoalition som nu bildats i svensk politik är en mardröm för alla som vill se en arbetsmarknad med starkare fackföreningar, stärkt anställningstrygghet och anställda som törs säga ifrån mot orättvisor och övergrepp.
Vi behöver fler jobb med schyssta villkor. Vi vill ha trygga, fasta jobb som inte sliter ut oss i förtid.
Inte nog med att socialdemokratin har ingått en januariöverenskommelse om försämrad arbetsrätt och ökad ekonomisk ojämlikhet. De går också längre än vad överenskommelsen säger och lägger ett lagförslag med inskränkt strejkrätt. De slopar sitt eget krav på att ta bort arbetsgivarnas möjlighet att hylva ner människors arbetstid och lön.
De fullföljer dessutom högerns önskningar om att totalt sälja ut och rasera arbetsförmedlingen.
Att begränsa strejkrätten och ytterligare försvaga fackets och arbetstagarnas position på den svenska arbetsmarknaden är ju helt fel väg att gå för ett samhälle där ojämlikheten ökat i decennier. Vi behöver ju göra tvärtom.
Vårt budskap till Stefan Löfven är – lyssna på era medlemmar, det pågår en revolt i fackföreningsrörelsen. Lyssna på vad som händer i industrin, inom vården, i butikerna, på bussterminalerna. De som jobbar där har verkligen inte begärt någon begränsad strejkrätt. Ni kan vara säkra på att Vänsterpartiet alltid kommer att stå upp för att bevara strejkrätten.
Och till sist vill jag prata lite om vår tids ödesfråga, klimatet.
Det finns en stark rörelse och folklig opinion för att ta klimatförändringarna på allvar och påbörja en omställning mot ett mer långsiktigt hållbart samhälle.
Mot detta står en mäktig fossilindustri som gör enorma vinster på dagens beroende av olja, gas och kol.
De prioriterar sina kortsiktiga intressen av vinster idag över de långsiktiga konsekvenser ett förändrat klimat kommer ha för oss alla.
Vi vet att klimatförändringarna inte går att stoppa med enbart individuella insatser, som sopsortering och miljömedveten konsumtion, utan det krävs att hela samhället förändras.
I ett jämlikt samhälle, där människor litar på att alla gör sin beskärda del, ökar chansen att alla kan delta i den viktiga omställningen.
Vår plan för ett fossilfritt Sverige är: Nollutsläpp ska nås till år 2040. Bostäder måste renoveras, transporter ställas om, ny järnväg byggas och det behöver göras fler investeringar i förnybar energiproduktion.
Utsläppen från livsmedelskonsumtionen ska minskas genom minskad köttkonsumtion och ökade satsningar på hållbar växtbaserad mat.
Miljöskadliga subventioner ska fasas ut och pengarna ska istället investeras i det som ställer om.
Och, för en framgångsrik klimatomställning krävs ett rättviseperspektiv som förenar det gröna perspektivet med det röda. För att möta klimathotet krävs ökad jämlikhet.
Det är de rika som genom sitt sätt att leva orsakar störst klimatutsläpp. När en större andel av ekonomin går till gemensamma investeringar och välfärd istället för ökad privat konsumtion för de som redan har mest blir det enklare att minska utsläppen.
Vänsterpartiets politik kombinerar klimatsatsningar med en politik för rättvisa, eftersom det hänger ihop. Rika länder har störst ansvar för klimatkrisen och måste därför göra stora egna förändringar men också hjälpa fattiga länder ekonomiskt med omställning till ett mer hållbart samhälle.
Och det är därför, mina vänner, kommer att bli så viktigt att rösta på Vänsterpartiet i Eu-valet den 26 maj. För klimatets skull.
För oss alla vanliga människor och inte bara de rikaste. En röst på vänsterpartiet är en röst mot de högerextrema krafterna som nu vill ta över Europa.
Men själva valkampanjen kommer också att vara ett tillfälle att bygga vidare, långsiktigt på vår vänsterrörelse.
Fler människor ska känna sig hemma hos oss, och fler ska kunna komma med och hjälpa till i arbetet för jämlikhet.
Det behövs för att förändra EU:s politik, men det behövs också för att vara en stark vänsteropposition de kommande åren här i Sverige. Vi ska använda EU-valrörelsen för att bygga upp trycket för mer vänsterpolitik. Vi går till val för samma vänstervärderingar som vi står för oavsett var vi är.
Så, tack vänner, för att ni kommit hit och rösta på Vänsterpartiet i EU-valet!

Kajsa Fredholm, ordförande för Vänsterpartiet Leksand.

Kopiera länk