artikel

Reservation vid kommunfullmäktige-mötet 10 maj 2021

Vid kommunfullmäktigemötet 10/5 2021 hade Vänsterpartiet två ändringsyrkanden i ärende 10: Bostadsförsörjningsplan 2021-2023.
Dessa avslogs av fullmäktige, därav denna reservation.

1. Ändringsyrkande från Vänsterpartiet

Stryk i formulering 3.1 punkt 3 (sid.12.):
”Leksandsbostäder ska bygga cirka 20-30 lägenheter per år fram till 2025 under förutsättning att marknadsanalyser visar att det finns en affärsmässighet i detta”

Vänsterpartiet vill stryka:

”under förutsättning att marknadsanalyser visar att det finns en affärsmässighet
i detta”
Den huvudsakliga anledningen till att vi reserverar oss från att behålla denna formulering, är att vi anser den står i motsättning till Leksandsbostäders uppdrag, som det formuleras i bostadsförsörjningsplanen enl. 3.8 (kommunen skall verka för ett flexibelt och allsidigt bostadsbyggande) och skulle kunna användas till, att till exempel, förhindra bostadsbyggande av lägenheter som möter de behov som finns, med förevändningen att affärsmässighet i byggandet saknas.
Kön till hyreslägenheter hos Leksandsbostäder ( ca 2 800 pers) visar att behoven till dessa är stora. Att skriva in förutsättningar om affärsmässighet i bostadsförsörjningsplanen, ser vi som en risk att det byggs för få hyresrätter av vårt kommunala bostadsbolag.

2. Tilläggsyrkande vid 3.3 (sid. 13):

”Att kulturmiljöprogrammet skall vara en del av de verktyg som används för bedömningar rörande byggnationer. “
Vi ser framtagandet av ett Kulturmiljöprogram som ett positivt och viktigt steg i att värdesätta och i framtiden förvalta Leksands unika miljöer.
Kulturmiljöprogrammet innehöll till att börja med Rekommendationer och riktlinjer i fråga om att bygga nytt, bygga till och renovera på ett varsamt sätt. Dessa har man i utskottet för samhällsbyggnad valt att lyfta ur kulturmiljöprogrammet, trots att de skulle kunna göra detta verktyg än mer kraftfullt i frågan om att skydda känsliga miljöer.
Att skriva in att ett så viktigt verktyg, som kulturmiljöprogrammet är, används i planarbeten skulle kunna vara ett sätt att förekomma tidskrävande och kostsamma samrådsprocesser och överklaganden

Markus Kummu
Vänsterpartiet Leksand.

Kopiera länk