artikel

MÅL OCH BUDGET ÅR 2024-26

Vänsterpartiet Leksand Nov 2023

MÅL OCH BUDGET 2024-26

Kommunen ska varje år upprätta en budget för nästkommande kalenderår och en plan för de efterföljande två åren. Förvaltningens preliminära budget för 2024 visar ett underskott på över 36 mkr. För att hålla nere underskottet läggs generella och riktade sparkrav på verksamheterna, samt tas medel ur resultatutjämningsreserven, RUR.

Vänsterpartiet anser inte att det ska sparas mer inom redan ansträngda verksamheter. Istället föreslås en höjning av skattesatsen, vilket även gör att uttaget från resultatutjämningsreserven blir mindre.

Vänsterpartiets bedömning

Liksom de flesta kommuner står Leksand inför stora utmaningar. Det råder osäkerhet kring kommunens ekonomi bland annat då kostnader av olika slag är svåra att beräkna. Samtidigt har regeringen och SD minskat de generella statsbidragen till kommunerna avsevärt. Vänsterpartiet befarar därför att en välfärdskollaps är att vänta, då välfärdssektorn under lång tid varit underfinansierad.

Klimatkrisen samt ökande ojämlikhet gör att vårt goda samhälles fundament allt snabbare blir instabilt. Därför är det än viktigare att kommunen bibehåller och utvecklar sina verksamheter för att kunna stå för hopp och handlingskraft i en mörk tid.

Vi vill alla leva trygga, bra liv, där samhället fungerar. Man ska kunna lita på att välfärden finns där när man behöver den, i Leksands skolor, i vård och i omsorg. Vänsterpartiet vill främja och värna välfärd och miljöåtgärder, i linje med Leksands vision, baserad på FN:s Agenda 2030 med de tre dimensionerna ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Vänsterpartiet ser det nödvändigt med höjning av skattesatsen, en höjning med 60 öre. Leksand är fortfarande, tillsammans med Rättvik, den kommun i Dalarna som har lägst kommunalskatt. Vänsterpartiet anser inte att det finns något egenvärde i att hålla skattesatsen på så låg nivå. Inte i tider då det ekonomiska underskottet och osäkerheten om framtiden är betydande. Leksand kan bättre!

Vänsterpartiets satsningar

Vänsterpartiet vill satsa mer på miljö- och klimatåtgärder, på väghållning och vägars upprustning samt på kulturlivet i Leksand.

Klimatkrisen måste tas på allvar, och det måste ske nu! Vänsterpartiet ser mycket positivt på programmet Ett miljömässigt hållbart Leksand 2023–2030, som antogs den 26 juni i fullmäktige. Miljö- och klimatåtgärder ska införlivas i samtliga kommunala sektorer och verksamheter. För att programmet ska komma igång så snabbt som möjligt, föreslås anställning av en Hållbarhetsstrateg, som ska ansvara för och samordna att planen implementeras. Till det satsas 1 mkr 2024, utöver förvaltningens förslag.

Väghållning och vägars upprustning är i stort behov av mer tillskott. Dels genom det pågående överlämnandet av ansvaret för vägarna till lokala vägföreningar, som Vänsterpartiet motsatt sig från första början. Dels på grund av klimatförändringarna, som vi redan sett ändrar förutsättningarna för väghållningen såväl sommar som vinter, och som drabbar hela vägnätet. Väghållningen är sedan tidigare underbudgeterad. Vänsterpartiet vill satsa 2 mkr extra på väghållningen, och 5 mkr i upprustningsmedel för enskilda vägar.

Kulturen är bärare av vår historia såväl som uttolkare av vår nutid, lokalt som globalt. Kulturhus och bibliotek är viktiga demokratiska samlingspunkter. Kulturförvaltningen har länge levt på sparlåga, minskat antalet tjänster och dragit ner på öppettider. Vänsterpartiet anser att Kulturförvaltningen är i stort behov av extra tillskott, för att inte tvingas dra ner ännu mer på verksamheten. Till det satsas 1,2 mkr utöver förvaltningens förslag.

Nyanställning av Hållbarhetsstrateg 1,0 mkr
Väghållning, extra medel 2,0 mkr
Vägars upprustning 5,0 mkr
Extra stöd till Kulturförvaltningen 1,2 mkr
Summa 9,2 mkr

Sammanfattning

Underskott i budget 2024 36,0 mkr
V:s satsningar 9,2 mkr
Summa 45,2 mkr

Höjning av skattesats 22,0 mkr
Uttag från RUR 23,2 mkr
Summa 45,2 mkr

Förslag till beslut

1. Fastställa skattesatsen för Leksands kommun 2024 till 22.42 kr per skattekrona.

2. Anta förvaltningens förslag till finansiella mål och ramar för budget 2024-2026 samt investeringsbudget 2024-2026, med de förändringar som angetts ovan.

3. Att anställa en Hållbarhetsstrateg 2024, enligt vad som angetts ovan.

Kopiera länk