Motion: Sex timmars arbetsdag är framtiden!

Motion från Vänsterpartiet i Leksand 180322

Sex tim arbetsdag/arbetstidsförkortning är framtiden!
Vänsterpartiet vill påbörja övergången till sex timmars arbetsdag.

Vi måste bygga ett arbetsliv för alla. Ett arbetsliv där vi har makt och inflytande över våra jobb, där alla orkar jobba till pensionen och inte blir utslitna i förväg. Ett arbetsliv där alla ryms och där inte stora grupper hamnar utanför. Ett arbetsliv där det är självklart att vi vet våra scheman i god tid och inte tvingas vänta vid telefonen på tillfälliga inhopp.

Åtta timmars arbetsdag lagstadgades för nästan 100 år sedan och normalarbetstiden har varit 40 timmar i veckan sedan 1973. Sedan dess har produktiviteten skjutit i höjden. Organisationer har slimmats och effektiviserats. Heltidsanställningar har alltmer ersatts av deltider och visstidsanställningar, främst i kvinnodominerade yrken. För många präglas dagens arbetsliv av stress och högt tempo. Det leder till att sjukskrivningstalen ökar, kvinnor drabbas särskilt hårt. Sjukskrivningstalen i den offentliga sektorn ligger mycket högre än inom den privata.

Runt om i landet pågår eller inleds i kommuner och landsting, projekt med att införa sex tim arbetsdag/arbetstidsförkortning, med bibehållen lön, för anställda inom vissa verksamheter.

Det finns många anledningar att förkorta arbetstiden:

  • Friskare personal, fler jobb och en bättre balans mellan jobb och fritid är några. Att kunna erbjuda kortare arbetstid kan bli ett trumfkort, tillsammans med andra åtgärder, för att locka personal till exempelvis vård- och omsorgen eller socialtjänsten.
  • Ett exempel projekt med 6 tim arbetsdag är äldreboendet i Svartedalen, Göteborg. Det tidsbegränsade projektet avslutades förra året och visade konkret att kortare arbetstid gjorde folk friskare samt att personalen fick mer tid med de äldre.
  • Ett annat är i Västerbottens läns landsting där man testar arbetstidsförkortning hos städpersonal med goda resultat, bla annat har antalet sjukskrivningar minskat.
  • Ett tredje exempel är i Östersund, Sundsvall och Vingåkers kommuner där man testar förkortad arbetstid för socialsekreterare, en yrkesgrupp under hård press.

Inom Leksands kommun har vi möjlighet att gå före och visa hur andra prioriteringar och en annan organisation av arbetslivet är möjlig.

Därför vill vi:

Att en förstudie genomförs för att utreda i vilken verksamhet arbetstidsförkortningen ska genomföras.

 

Att ett projekt med att förkorta arbetstiden inleds i Leksands Kommun.

Förutsättningen ska vara att inom en sammanhållen verksamhet förkorta normalarbetstiden till 6 timmar, dvs 30 timmarsvecka, med bibehållen lön. Val av verksamhet ska ske där förbättring av arbetsförhållanden och arbetsmiljö är mest angelägen.

Det kan till exempel vara där sjukfrånvaron är hög, deltider är fler, inom verksamheter där hög stress förekommer. Omfattningen av arbetstidsförkortningen ska vara av den storlek som medger att generella erfarenheter av projektet kontinuerligt kan ges.

Finansiering av arbetstidsförkortningen kan ske genom ökat anslag i budgeten. Hänsyn ska tas till de dokumenterade positiva ekonomiska och mänskliga effekterna i form av minskad stress, ökad kvalitét i arbetet, lägre kostnader för sjukskrivningar, övertider samt inhyrd personal.

Förstudien bör pågå under ca ett halvår och därefter fattas beslut om i vilken verksamhet och form arbetstidsförkortningen kan ske.

 

Kajsa Fredholm, Inga Westlund, Saga Vass

Vänsterpartiet Leksand

 

 

Kopiera länk