Politiken måste styra mer för att möta klimathotet
Det är genom politiken vi främst behöver agera för att kunna ställa om, och klara av att möta klimatförändringarna.
Det menade Jens Holm (V), riksdagsledamot med ansvar för klimatfrågorna, när han nyligen besökte Leksand.
Holm drog fullt hus vid ett öppet möte som arrangerats av Vänsterpartiets lokala förening. Han gav flera exempel på vad politiken kan och borde åstadkomma för att möta de hotande klimatförändringarna.
Ett exempel är gemensamt ägande
– Gemensamt ägande ger rätt till insyn i verksamheten, och möjlighet att kunna påverka, sa Holm. Det ger makt att styra utvecklingen åt rätt håll. Att politiken inte alltid tar den möjligheten exemplifierade han genom statliga Vattenfall.
– Regeringen borde ha gett Vattenfall i uppdrag att lägga ner kolgruvorna i Tyskland istället för att sälja verksamheten.
SJ är ett annat exempel som staten borde styra mer, anser Holm. Bolaget kan ges andra mål än att bara ge vinst.
– Jag saknar visioner från regeringen, som borde ge fler direktiv till SJ. Till exempel att underlätta för utlandsresor och att kunna ta med sig cykeln på tåget.
Klimatfrågan vår tids ödesfråga
Att klimatfrågan är både allvarlig och akut illustrerade Holm genom att peka på forskningen om klimatet. Under de senaste 800 000 åren, har koldioxidhalten i atmosfären rört sig mellan 200-300 ppm. Under 1900-talet har den andelen, på bara några decennier, stigit till över 400 ppm. >
– Vi lever i en extrem tid, bara en ytterst kort period av industrialisering och kapitalism har fått dessa följder. Nu krävs politiska beslut och åtgärder av enastående slag.
Genom politiken går det också att styra genom subventioner på verksamheter som motverkar fossila utsläpp, och att hårdare beskatta det som driver på klimatförändringarna.
– Det bör fokuseras mer på ekonomin, vilka verksamheter bankerna investerar i. Våra AP-fonder investerar till exempel i världens största fossila bolag.
– Genom politiska beslut kan vi ändra människors beteende, menade Holm. Jag trodde till exempel inte att rökförbudet som infördes för snart 20 år sedan skulle fungera. men det gjorde det.
Besök hos Clas Ohlson och kommunens ekologer
Jens Holm besökte under dagen även Clas Ohlson, där han informerade sig om hur man arbetar med transporterna till och från centrallagret i Insjön.
Han fick även träffa Leksands kommunekologer, Åsa Rydell och Ville Pokela. Temat var då skogen och de ekologiska följderna av ett modernt skogsbruk. Ekologerna pekade främst på förlusten av LONA, ett bidrag som varit mycket uppskattat av naturvården, men som nu prioriterats bort genom den budget som togs i riksdagen i höstas.
Jens Holm gör sin tredje mandatperiod i riksdagen, där han även är ordförande i riksdagens trafikutskott. Han har tidigare även representerat Vänsterpartiet i EU-parlamentet.