artikel

Svar på interpellation från Vänsterpartiet avseende Leksands kommuns ägande i Leksand Strand

Leksands kommun bildade hösten 2007 ett bolag som gavs namnet Leksand Camping och Stugby AB. Till detta bolag såldes kommunens anläggning Orsandbadens camping. Efter ett anbudsförfarande såldes sedan 90 % av aktierna i bolaget till Leksand IF Holding AB och Leksands kommun kom då att äga 10 % av aktierna. Bolaget heter nu Leksand Strand Camping och Stugby AB.

Leksands IF Holding AB har under årens lopp ändrat sin ägarstruktur inom sin koncern, men det har inte påverkat vårt ägande i Leksand Strand Camping och Stugby AB.

Det som nu i år har hänt är att det bolag som tillsammans med oss äger Leksand Strand Camping och Stugby AB har tagit in fler ägare i sitt bolag. Det påverkar dock inte vårt gemensamma bolag. Det är heller inget som vi kan eller vill motsätta oss. Det enda som finns reglerat mellan oss ägare är att ägarna till de 90 % av Leksand Strand Camping och Stugby AB som vi inte äger ska tillse att vårt ägarintresse i bolaget inte åsidosätts. Det som skett föranleder inte att några beslut ska fattas i kommunen.

Min bedömning är dock att det som skett stärker och utvecklar bolaget. Det stärker även Leksand som besöksort och möjliggör för investeringar och jobb i bygden. Jag bedömer att de frågor som rör ägarförhållandet avseende Leksand Strand Camping och Stugby AB därmed är besvarade.

På frågan om Leksandsbornas – och tillåt mig tillägga allas – tillgång till stränder och allmänna vistelseområden kring badplatsen så har Leksands kommun ett lagreglerat kommunalt planmonopol. Det innebär att detaljplaner för anläggningarna Leksand Strand och Sommarland antas genom politiska beslut i enlighet med gällande lagstiftning.

Vi har vidare ett generellt strandskydd i Sverige, som kring Siljan dessutom är utökat.

Leksand den 29 april 2013

Ulrika Liljeberg (c)

Kommunstyrelsens ordförande

Kopiera länk